robåt-solnedgang

Aktuelt

Fiskebutikken i Son

4 februar, 2020

Fiskebutikken blir drevet av to ildsjeler med en genuin entusiasme som smitter. Såpass at vi rett og slett får lyst til å handle her daglig. Vi stakk innom for en veldig hyggelig prat. 

IMG_4031

Det ble et herlig møte med Ketil, daglig leder og medeier. Ketil kunne fortelle oss at butikken startet opp på nytt 15. juli 2014 etter at tidligere eier ga seg og butikk-og-uteområdet hadde fått et løft. Det gikk naturlig nok litt trådt i begynnelsen siden butikken hadde vært stengt i to år. Kundemasse og renommé måtte bygges opp helt på nytt. I dag merker de at folk er langt mer bevisst på at butikken eksisterer og at de leverer kvalitet.  

Hva spurte vi Ketil om? 

  • Hva selger fiskebutikken mest av og til hvem?
  • Avbrutt av kundebesøk
  • Handler de råvarer lokalt?
  • Hvilke aktiviteter og opplevelser i Son kan Ketil anbefale?

 

Hva selger Fiskebutikken mest av og til hvem? 

Ketil svarte umiddelbart at de selger mest skalldyr. Det er det vi er mest kjent for, forteller han. De selger særlig mye av Skalldyrkassen. Dette var en idé kollega Øystein fikk i 2015, han satt egentlig bare å lekte seg med en kasse de ellers bruker til å ta imot reker i. Han danderte et utvalg skalldyr oppi kassen og de syntes begge det så virkelig lekkert ut! De ble enige i at dette var en veldig god og unik idé de ønsket å ta videre. Slik ble altså konseptet Skalldyrkassen født, forteller Ketil. Fra den spede begynnelse da produktet ikke var forankret hos kundene til det begynte å ta av, har det vært en spennende reise, forklarer han. 

I 2019 solgte de omtrent 2300 Skalldyrkasser! I dag har dette blitt et konsept folk anser som en "happening". Folk bestiller kassen til mange forskjellige formål; til bursdager, konfirmasjon, bryllup eller bare til et hyggelig selskap. Fiskebutikken setter da sammen Skalldyrkassen til ønsket antall personer ved bestilling. De har til og med levert til selskap på 115 personer, ikke noe problem, konstaterer Ketil.  

Etter at kassen ble mer kjent, får de henvendelser fra hele Østlandet. Bortsett fra lokale, mottar de bestillinger fra folk i Halden, Jessheim, Oslo, Drammen og Tjøme. De får til og med bestillinger fra folk som skal på hyttetur til fjells eller på hyggetur til Sverige.  

Forsidebilde

Så ble vi avbrutt av en kunde som kom innom butikken 

Vi informerer om at kamera går og at vi intervjuer Ketil. Han fleiper om at vi er fra NRK Urix for å avdekke ulovlig fremmedarbeidere i Son, med hentydning til at han selv er fra øya Røst i Lofoten, og alle ler. Vi føler oss heldige som får oppleve Ketil i full sving med filetering av torskeloin for kunden, det ser så lekende lett ut når han fjerner skinn og bein, samtidig som det er helt tydelig at han elsker jobben sin. 

 

Kunden, Mildrid Wolld, sier hun synes Ketil bør sette opp et skilt eller en plakat ved apoteket, som sier "Husk fiskebutikken" siden hun helt genuint ønsker at de får flere kunder. Det syntes både Ketil og vi var en knakende god idé. Han takket og konstaterte at han skulle følge opp.  Hun skryter av at hun alltid får så god hjelp her. 

“Jeg fikk så god hjelp her sist. Vi skulle ha gjester og jeg ønsket å lage en forrett, og så måtte det være litt enkelt. Og da var det en her som sa at vi skulle ta skalldyrsalat, rogn og litt gressløk og så skulle vi steke brødet i smør. Og det ble så velykket!” Forteller Mildrid gledesstrålende. 

 (Vi fikk tillatelse fra Mildrid til å bruke navnet hennes vedrørende uttalelsen om råd og ideén om plakat).  

  

Handler de råvarer lokalt? 

Ketil forteller med stor entusiasme at de har eget fiskemottak og her får de besøk av reketrålere som leverer sjøkreps og fantastiske Sonsreker. Rekene er visstnok kjent langt utenfor Son, for sin spesielt gode smak. Vi får hver vår skrellede reke av Ketil. Ina og jeg gumler i oss glupske og faller helt i staver over den eksepsjonelt gode smaken! 

Ellers henter de inn varer fra der de mener kvaliteten er best. Krabber henter de stort sett fra Trøndelag og får de ikke sjøkreps lokalt, handler de fra Karmøy.   

 

Hvilke aktiviteter og opplevelser i Son kan Ketil anbefale? 

Etter at Ketil tok over som daglig leder av fiskebutikken i 2015, har han kost seg i Son daglig. Han skryter veldig av hva Son har å by på av varierte aktiviteter og opplevelser. På spørsmål om hva han kunne tenke seg å trekke frem, nevner han selvsagt å spasere rundt i Son sentrum, han setter stor pris på det yrende maritime miljøet ved brygga og i havna og som en litt annerledes og fin tur, anbefaler han å gå opp langs Såner elva til Hølen. Ellers er det flere hyggelige cafeer og spisesteder her dersom været ikke er optimalt for å gå tur, kan Ketil nevne. 

Når de får besøk av kunder som ikke er lokale, er de opptatt av å framsnakke Son og Vestby. De forteller gjerne lokale historier og om hvilke aktiviteter og tilbud som de potensielt også kan nyte godt av når de først er her. Det er mye å se og oppleve her, bare man tar seg tid til det, sier Ketil. 

Ketil er opptatt av å handle lokalt og han er bevisst på å støtte nærmiljøet. Blant annet på sene kvelder etter jobb, da liker han å nyte et kveldsmåltid på et av de gode spisestedene Son har å by på. Det er en fin måte å vise at man bryr seg, sier Ketil.