robåt-solnedgang

Aktuelt

Galleri Soon

7 februar, 2020

Vi gledet oss til å besøke galleriet, vel vitende om at de har to høyst interessante separatutstillinger på gang. Tonje Mostad, innehaver, ønsket oss velkomne og vi blir umiddelbart slått av å være omkranset av all den fargerike og flotte kunsten.

I 2007 begynte hun å jobbe for Marianne Helle som startet galleriet i 2001. Da holdt de til i Spinneri-Gården frem til de fikk egne lokaler etter få år.  Tonje forteller engasjert at hun har jobbet med kunst og kultur hele livet sitt. Da deltidsstillingen ble utlyst for galleriet i 2007, søkte hun og fikk jobben etter kort tid.

Tonje er opprinnelig Vestby-jente, etter at hun har bodd i Oslo i mange år, flyttet hun tilbake da hun fikk barn. Nærmere bestemt til Hølen og der trives hun godt, er jo bare sju minutter til jobb skyter hun inn.

Tonje viser frem ett av maleriene til Therese Nortvedt

Hva vi lurte på og fikk svar på

  • Hvilke fordeler er det som bedrift i området?
  • Hvem handler på Galleri Soon?
  • Framsnakk av andre, er det noen du ønsker å trekke frem?
  • Med de erfaringene du har i dag, ville du gjort det samme om igjen?
  • Har dere noen gode historier fra tiden dere har holdt på?

 

Hvilke fordeler er det som bedrift i området?

Heldigvis er det større og større fokus på å handle lokalt, bemerker Tonje. I tillegg er det mange lokale kunstere i Vestby. Rent historisk er også særlig Son kjent for å huse mange store kunstnernavn. Tidlig i det 20. århundre ble Son kjent som en kunstnerby. Her har blant annet store navn som Nils Kjær, Ludvig Karsten, Herman Wildenvey, Ronald Fangen og Karl Dørnberger bosatt seg i sin tid. 

Når Tonje stiller ut lokale kunstnere er det veldig populært og det er lange køer i alle retninger, forteller hun begeistret. Så det å støtte opp om lokale aktører er veldig viktig helt klart. 

Tonje påpeker også at folk generelt er flinke til å handle lokalt her. De kommer innom for å handle på vegne av kommunen, til bursdager, bryllup, konfirmasjoner eller bare en fin gave til seg selv. Her er det noe for en hver smak, anledning og lommebok. På Galleri Soon finner du både smykker, brukskunst, grafikk, klær ( fra norske designere ) og billedkunst.

Så konklusjonen er at det er en stor fordel for bedrifter i området at folk er bevisste i forhold til å være lokalpatriotiske.

 

Tonje i Galleri SoonKjell Erik Killi-Olsen utstilt på Galleri SoonTherese Nortvedt Galleri Soon

Hvem handler på Galleri Soon?

Foruten lokale som er veldig flinke til å handle her, forteller Tonje at det ofte kommer folk fra Ski, Drøbak, Ås, Moss og hele Vestfold regionen. Litt avhengig av hva slags utstilling de har, men ofte kommer det også mye folk fra Oslo hit.

Selv handler hun så mye og ofte lokalt som mulig og er veldig bevisst på at skal man få støtte må man også ha fokus på å gi støtte.

Tonje sier de ønsker seg enda flere butikker her i Son og bekrefter at det er et stort potensiale her. Hun legger til at det er utrolig viktig at det ikke står tomme lokaler i sentrum og hun håper veldig at trenden med å ha fokus på handel og ikke kontorer i sentrum fortsetter. Igjen viktig å påpeke at uten gjensidig støtte blant de næringsdrivende vil det være skadelidende for alle. Heldigvis er alle klar over dette og veldig bevisste på å støtte hverandre, det er som et kollektivt fellesskap. 

Det er jo selvsagt også viktig hva hver enkelt gjør for å tiltrekke folk utenfra. Tonje med Galleri Soon har ti separatutstillinger i året som tiltrekker mye folk også utenbysfra. Kanskje særlig fordi kunstnerens egne kretser som regel også dukker opp, som jo er veldig verdifullt. 

 

Framsnakk av andre, er det noen du ønsker å trekke frem?

Det var et vanskelig spørsmål, smiler Tonje. Alle er så flinke og dedikerte her i Son, alle gjør sitt for å tiltrekke flere kunder og gjør det lille ekstra for å støtte hverandre. Hun legger til at hun er veldig glad for å nettopp ha fått Soon Smykkeverksted som nabo. Videre skryter hun veldig av jentene i butikken Flyt, av restaurantene, kanskje særlig Solsiden med sine aktiviteter.

For ikke å glemme naboen til Galleriet; Hagestuen med alle sine fantastiske konserter i sommerhalvåret. Han står skikkelig på, forteller Tonje "Ellers er det jo apoteket og blomsterbutikken, men jeg synes alle er kjempe flinke og gir alt de har! Ingen av oss har 08-16 jobb fem dager i uka, dette er nesten 24/7 og blir dermed en livsstil for de fleste", Forklarer Tonje. Siden Hagestuen har så store navn på plakaten i sommerhalvåret, er stort sett hagen hans stappfull, det er utrolig gøy, sier Tonje entusiastisk.

Ellers ønsker hun å føye til at hun har startet et samarbeid med Anja Vågen som driver Son Rammeverksted. Hun har flyttet inn i galleriet og dermed kan de tilby innramming direkte fra galleriet, det er noe kunder og Tonje setter stor pris på. 

Avslutningsvis syntes hun det var vanskelig å trekke frem noen få, siden hun mener alle er så utrolig flinke!

 

Med de erfaringene du har i dag, ville du gjort det samme om igjen?

JA! Utbryter Tonje med en påfølgende varm latter, betryggende tenker vi.

 

Har du noen gode historier fra tiden dere har holdt på?

Tonje grubler litt og svarer at hun egentlig ikke husker noen spesielt gode historier. Men ikke altfor sjelden kommer det folk innom særlig på sommerstid og lurer på hvordan hun har hatt tid til å lage så mye fint. Det er jo bare veldig søtt, sier Tonje med et smil. Ellers forteller hun at det er veldig gøy når det kommer folk hit fra Oslo og omegn, som aldri har vært her før og som blir henrykt av begeistring. Hun forteller videre at akkurat det opplevde hun forrige helg, da var det en gjeng fra Asker som kom innom og som ble helt betatt av Son. Samtidig var de veldig overrasket over at de aldri hadde hørt om denne perlen før. Til ettertanke konkluderte vi med at "alle" har hørt om Drøbak, men få har hørt om Son, forhåpentligvis endres det snart. 

Tonje legger til at folk kan komme innom og uttrykke en tristhet over at det ikke ble noe handel akkurat den dagen. Det synes hun absolutt ikke gjør noe! For Galleriet er det minst like viktig og hyggelig å kunne være en kilde til godt humør, smil, til inspirasjon og til ettertanke.

 

Ting å gjøre