robåt-solnedgang

Aktuelt

Son Havn

9 mars, 2020

Dette er en havn med sjel og folk som tydelig bryr seg. Her er det velholdt, rent og innbydende og det er merkbart at havna er i gode hender. Her har det vært en naturlig havn fra tidenes morgen, forteller Havnesjef Roger Finstad. Lenge før seilskutetiden har Vikinger og handelsfolk lagt til havn i Son for å stoppe og hvile. Det har blitt gjort arkeologiske funn her av blant annet stolpehus som dateres tilbake til rundt 800-tallet og altså vikingtiden. Rett og slett en havn med historisk sus! Havna har fortrinnet av å ligge godt i le av Jeløya fra sønnavinden og helt naturlig fra nordavinden og vestavinden, så her har man altså søkt trygghet og le siden vikingtiden, forteller Roger.

båter-solnedgang

Hva vi lurte på og fikk svar på

  • Litt historie fra Son Havn og livet rundt
  • Hvem besøker Son Havn? 
  • Hvilke aktiviteter og opplevelser er det her for gjestene?
  • Hvordan er livet om sommeren i Son?
  • Om du skal framsnakke en annen bedrift eller aktivitet, hvem eller hva ville det være?

Litt historie fra Son Havn og livet rundt

Son Havn har vært en havn siden seilskutetiden, altså før dampskipene. Hølen var jo inntil 60-tallet skattefritt og var Norges svar på Liechtenstein. Det gjorde at blant annet mange redere valgte å etablere seg der. På den tiden var det nok naturlig at båtene holdt til land i Son så lenge de ikke seilte. Det har også vært flere fiskeskøyter som har holdt til her den gang fiske fortsatt var en del av næringen i Son. Det var også mye tømmerfløting fra Hølen ned til havna i Son og ikke minst salg av is til pakkhusene i særlig England før kjøleskapene kom.   

Øya Bile i Sons skjærgård bør også nevnes i denne sammenhengen. Der var det et legendarisk vertshus som kunne tilby det meste for sjøfolk fra store båter som ikke kom seg inn i fjorden pga været. Da ankret de opp der og ventet. Befolkningen på øya levde kun av vertshuset og av frakt av værfaste sjøfolk mellom Bile og Son. 

Ellers i moderne tid i området her er det jo Hvitsten som er kjent innen skipsfart pga Fred Olsen familien. 

Hvem besøker Son Havn?

Son Havn har to hatter forteller Roger. Vi har Småbåthavna og Gjestehavna og hit kommer det et stort spekter av gjester. I Småbåthavna er det primært lokalbefolkningen som er målgruppen, de har et fortrinn når det gjelder å få kommunal båtplass. Ellers er det alle som ønsker å leie båtplass her så lenge de har ledige leiekontrakter.

Så er det Gjestehavna så klart, det er et rent turisme og overnattingssted. Her er det uforutsigbart og de vet aldri fra dag til dag hvem som kommer eller går. Her kommer det folk fra lokale steder, fra Moss, Horten og generelt folk på vei inn og ut av Oslofjorden. Dette spekteret favner vidt mellom nasjonaliteter og hvor lenge de blir liggende. Det er også stor forskjell på hvor opplyste folk er, noen kommer bare inn for å hvile, andre er veldig bevisste i forhold til hvorfor de legger til i Son og har planlagt det nøye. Her har de mange stamgjester, men også en del nye båtfolk som har planlagt ferien og turen nitidig. 

De siste fire årene har de hatt 90% nordmenn og ti prosent turister, forklarer Roger. Av turistene er det overraskende få svensker og dansker, men veldig mange tyskere, konstaterer han. Tilbakemeldinger fra turister og særlig da tyskerene som tar turen hit, er at Oslofjorden er en yndet destinasjon fordi det er rent, få, men hyggelige folk, forutsigbart og trygt. 

 

Hvilke aktiviteter og opplevelser kan gjestene oppleve?

 Roger har inntrykk av at noe av det viktigste for båtfolk, er å være i en havn som har mange tilbud. Han spøker litt om at her har de jo Vinmonopol, så da er det ikke noe mer å lure på. Men helt seriøst, særlig norske båtfolk er opptatt av å slappe av, se utover havet og nyte livet når de legger til kai. Da hører ofte reker og et glass hvitvin godt til utsikten utover fjorden. De bruker faktisk mye tid på å bare kose seg, forteller han. 

Kanskje noe av det beste med havna her er at den er direkte tilknyttet sentrum, der det er nok av butikker, gallerier og et fint lite utvalg av spisesteder og kafeer, der du får god mat og servering. 

Roger forteller videre at de siste årene har de aktivt forsøkt å utvide folks horisont litt, de opplyser ofte gjester om Spa Hotellet, om de fine strendene i nærområdet, om varierte og spennende turstier, særlig da Kystkulturstien som går gjennom kommunen.

De har også stilt sykler til disposisjon sånn at folk kan enkelt komme seg rundt til for eksempel golfbanen, til Kjøvangen eller eventuelt en tur bort til Hølen, forteller han entusiastisk. De vurderte til og med å kjøpe inn el-sykler eller el-sparkesykler, men kom fort frem til at det å suse rundt i de trange gatene her i 30/40 km i timen ikke passer for Son. Her skal vi alle ha lave skuldre og avstandene er så korte at det er ikke nødvendig, forteller han.

Syklene de falt på er gamle, gode og solide DBS'er som er pusset opp og som egner seg for enhver kropp og bruksområde og disse leier vi ut, forklarer Roger. Ballongsykler med kurv og bagasjebrett egner seg godt til Son og har sin egen sjarm, kommer det troverdig fra han.

De har også brukt en del tid og krefter på å finne ut hvordan de kan kommunisere at her er det flust av fine joggeruter og turstier til gjestene, med veldig mange gode tilbakemeldinger. Det trenger ikke å være så komplisert, konstaterer Roger.

Av og til er det også litt vær i havna og folk velger å bli liggende litt lenger. Da anbefaler han også folk ofte å ta en tur til Oslo Fashion Outlet Vestby er kun en kort busstur herfra og et fint sted å tilbringe en regnværsdag. 

Hva med øyene i skjærgården, hva kan man oppleve og hvordan kan man komme seg dit?

Båt er jo nøkkelen her, smiler Roger. Men du trenger ikke store båten for å komme deg ut på for eksempel øya Bile, forteller han. En 13/14 foter med en 4/5 hesters påhengsmotor holder i massevis til å frakte familien ut til øya. Bile er et kjempe fint sted, barnevennlig, med sandstrender og det er enkelt å dregge opp. Havnevesenet har satt ut bøyer som man kan fortøye trygt til. De er sponset av Oslofjorden Friluftsråd, forteller han videre. 

Kjøvangen er også et flott sted verdt å besøke, hit kan du lett komme deg til med sykkel eller bil siden det er gode parkeringsmuligheter. Roger bruker Kjøvangenbukta mye selv med egen båt. Gjøva er også en liten perle han har inntrykk av at mange har glemt bort litt og kjører forbi, anbefales!

Hulvika er også en veldig fin badeplass, nevner han. Der er det mange gule badebøyer i vannet, så det er ikke egnet for båt. Men det er enkelt å padle til, sykle, gå eller dra med bil. 

Det er også mange fine øyer nedover mot Moss-området. For å komme seg dit, egner det seg best med liten båt som du kan dra opp på stranda. Når de store fergene kommer forbi blir det ganske mye bølger og da er det tryggest med båten halvveis på land.

I det siste har han også møtt på mange som tar turen rundt til øyene på padleboard ( SUP ). Det er tøft, bryter Roger ut. Når det er sagt, har kajakk tatt helt av her, sier han entusiastisk. Flott at så mange bruker fjorden, det er ordentlig gledelig å se, legger han til. 

Roger forteller videre at det er utrolig mange fine steder i nærområdet man ikke trenger båt for å komme seg til. Også er de så heldig at Ruter har satt opp ferge som går fra Aker Brygge til Son. Fra mars måned går den hver helg, ellers har den daglige avganger i sommerhalvåret. Det er jo en veldig flott og rimelig mulighet til å oppleve fjorden og alle kriker og kroker den stopper ved på veien, som man ellers bare kjører forbi. Så dersom man ønsker seg et kortreist og rimelig ferie-alternativ, er det en veldig fin måte å komme seg litt rundt for hele familien. 

 

Hvordan er livet om sommeren i Son?

Om sommeren er det nær sagt stressfritt her, sier Roger. Det er veldig lite biltrafikk, man går trygt rundt her, folk er vennlige, det er gangavstand til det aller meste og det er en ujålete kultur. Her kan man nyte livet og la humla suse. Det er godt tilrettelagt, uten at det er "striglet", det er skeive hus, skeive brygger og brosteinsgater. Samtidig er det rent og ryddig, konstaterer han.

Det er et godt og variert tilbud her, de siste somrene har det i tillegg skjedd mye på kulturfronten. Det har vært arrangert store konserter her, som også har skapt mye liv og sjarm. I tillegg er alle serveringsstedene her forskjellig, her finner du ikke ett eneste franchise-foretak. Her er det gründere som har satt i gang sine forskjellige tilbud med sin egen stil, ingen er like. Du kan få alt fra burgere, til sushi, til hvite duker og fine dining, det tror jeg folk setter pris på, legger han til. 

båt-solnedgang-på-vei-inn-mot-Son

 

Er det noe du ønsker å løfte frem som er mer rettet mot lokalbefolkningen?

Ja, det er en gammel myte at det er 10-års ventetid på båtplass her. Har du en båt stående hjemme i hagen, som du ønsker båtplass til, er det bare å gå inn på Son Havn, der ligger det priser, leievilkår og søknadsskjema, så hjelper vi til som best vi kan, forklarer Roger og legger til at de har ledig kapasitet i år og det hadde de i fjor også. 

Vi lurer på når sesongen starter, Roger forteller at når det er isfritt som i år, hadde de sin siste gjestebåt i jula og første gjestebåt nå i januar. I år har de hatt en 12-måneders sesong, men dersom man ønsker seg fullt service-tilbud og betjening, må man vente til skoleferien starter. Men de åpner for større tilbud og alt må være klart til Påske, nærmere sagt Palmesøndag. Fra da er det fullt kjør frem til skoleferien er ferdig. Etter det, er det mange besøkende i helgene så langt været tillater det. 

 

Om du skal framsnakke en annen bedrift eller aktivitet, hva eller hvem ville det være?

Roger ønsker å framsnakke alle næringsdrivende på land, de holder ut gjennom lavsesongen og møter folk og turister på en fin måte. Dette skaper en atmosfære som gjør at folk kommer tilbake og blir stamkunder. Vi hadde jo aldri fått folk tilbake dersom det i sum ikke var bra det de møter her i sentrum, konstaterer han. Jeg har inntrykk av at de fleste som driver her har knekt koden, sier Roger. 

Son er jo unikt også fordi her er det helårsåpne restauranter og kafeer, butikker og galleri. Det er ikke mange havner i landet som kan skilte med et så rikholdig tilbud. De fleste andre småsteder Son kan sammenligne seg med, har ikke på langt nær det samme tilbudet. Ofte er samme type småsteder helt døde etter at turistene har reist hjem. Her er det lys i vinduene også i lavsesong, så all honnør til de næringsdrivende i sentrum som holder det gående, skryter Roger. 

 

Ting å gjøre