robåt-solnedgang

Aktuelt

Soon Smykkeverksted

4 februar, 2020

Vi traff gullsmed og innehaver Tomas Sættem. Vi var veldig nysgjerrige på bakgrunnen hans og hvorfor han endte opp med butikk i Son. Tomas forklarer at han utdannet seg som gullsmed i voksen alder. 

Da han forsto at han kunne gå i lære og skaffe seg en praktisk tilnærming til faget samtidig som han ble lønnet, var det ikke tvil om hva han ville velge. Tomas forklarer at gjennom tiden som lærling, fikk han en veldig allsidig kunnskap om faget og masse arbeidserfaring.

Så hvorfor valgte han å bli akkurat gullsmed, lurer vi på. Han kvitterer med at han først og fremst er veldig glad i "små-pirk", at han sikkert kunne blitt urmaker, men det er langt mindre kreativt og oppgavene mye mer repetitive.

IMG_9374-02

Hva vi lurte på og fikk svar på

  • Etter endt lærlingetid, hva da?
  • Hva tenker Tomas om å handle lokalt og bærekraftig?
  • Resirkulering av gull
  • Hvem handler av Smykkeverkstedet?
  • Nye lokaler
  • Hvilke aktiviteter kan Tomas anbefale i Son?

 

Etter endt lærlingetid, hva da?

Da de fortsatt bodde i Oslo fikk Tomas prøve seg et halt års tid som lærling hos gullsmed Rikke Harshem. Da denne prøvetiden var over, ønsket de seg ut av Oslo med drømmer om barn, større bolig, roligere strøk og ikke minst, hage. Ni måneder og to uker etter at de hadde kjøpt sin første bolig i Son kom deres første barn.

Etter ett år som” Soning”, fikk han lærlingplass hos gullsmed Weinstock i Moss. Som nyutdannet gullsmed fire år senere, fikk han tilbud om lokaler i Son Kystkultursenter. Der har han holdt på siden 2005 og Soon Smykkeverksted har gått med overskudd årlig.

Tomas mener livet i Son også er økonomisk gunstig av andre grunner enn vi hadde sett for oss; "skal vi på en romantisk storby-weekend, drar vi bare til Oslo, trenger ikke å dra til Roma nå", fleiper han. Så blir han litt alvorlig og sier han helt ærlig ikke er så glad i by, at han stortrives i Son, der alt han trenger er innen fem minutters rekkevidde. Han understreker at han føler seg veldig privilegert som kan bo og jobbe på samme sted.

Nærhet var viktig for dem også da de hadde små barn. Han var alltid rett i nærheten og tilgjengelig om noe hadde skjedd eller de måtte hentes. Selv er Tomas opprinnelig fra Vøyenenga i Bærum, men han og familien kunne ikke tenke seg et bedre sted å bo, enn i vakre Son. "Her har vi alt som trengs og etter at vi fikk vinmonopol i Son, er det ingen grunn til å dra herfra", sier han lattermildt. Vi måtte dra på smilebåndet av den kommentaren.

 

Hva tenker Tomas om å handle lokalt og bærekraftig?

Han svarer umiddelbart at han er veldig opptatt av bærekraft og etisk handel. Tomas legger til at det er spesielt viktig i hans yrke, fordi det er så mye som produseres i lavkostland. Riktignok får man ikke kjøpt norske gullbarrer, men han handler fra norsk grossist. Tomas er også veldig bevisst på å bruke en samarbeidspartner i Fredrikstad dersom han trenger å støpe smykker, i stedet for å sende oppgaven til lavkostnadsland.

Mye av bakgrunnen for denne tankegangen er at det han driver med er REN luksus, han påpeker at det er ingen som TRENGER smykker. I tillegg bor vi I ett av verdens rikeste land og vi bør ha råd til å kjøpe norsk, kortreist og etisk sier Tomas overbevisende.

For å kunne konkurrere med importert masseproduksjon er det viktig med få ledd. Tomas bruker ofte diamanter i smykkene han lage.

Og akkurat diamantbransjen har nok folk flest fått med seg at kan være ganske grumsete. Han forklarer at det er en jungel der ute og at man må vite hva man driver med, for ikke å ende opp med å delfinansiere en væpna konflikt i for eksempel Afrika. Det finnes ganske mange kontroll- og sertifiseringssystemer, og benytter man dem kan man handle trygt.

Høyst betryggende forklarer han videre at han har solgt en del kanadiske diamanter de siste årene, som er garantert konflikt frie steiner. Samme gjelder steiner fra Australia som han også tilbyr. Til tross for at reiseveien til disse steinene er relativt lang, velger Tomas lett det fremfor å kjøpe steiner uten tilfredsstillende dokumentasjon eller historikk.

Siden Tomas har så få mellomledd i sin produksjon, kan han tilby kanadiske diamanter til samme pris som masseproduserte diamanter uten sertifikat. Det synes han er et godt poeng og ikke minst er det ett av hans viktigste salgsargumenter.

 

Resirkulering av gull

Gull er nok en av de mest resirkulerte råvarene i verden, forteller Tomas. Bakgrunnen er fordi det er så dyrt, derfor blir til og med støvet tatt vare på. Han forteller at noe sånt som  80% av gullet som omsettes i verden i dag, er resirkulert. Han påpeker at den gullringen du har på deg som kanskje er kjøpt i kjedebutikk, støpt og masseprodusert i Kina, kan inneholde gull som har vært i tennene til noen, eller vært i industrien på noe vis.  

Poenget er at det blir resirkulert og at viljen til gjenbruk er enorm. Høyst sannsynlig er det økonomisk motivert siden gull er så dyrt, like fullt er det positivt, legger han til. Bare tanken på et håndlaget smykke du kan designe selv eller sammen med Tomas, til samme pris som et masseprodusert smykke, er svært lokkende. 

 

Hvem handler av Smykkeverkstedet?

Tomas forklarer at selv om han bare hadde solgt lokalt, ville det fortsatt være nok oppdrag og kunder. Å feire bryllup, konfirmasjoner, eller jubileer, er eventer som skjer år etter år og et marked som aldri tar slutt. Han får også mange henvendelser i sommerhalvåret av hyttefolk og tilreisende. Fergen som går fra Aker Brygge og hit til Son bringer også mange kjøps klare folk. Det er mange turister som tar den fergen, som regel blir det ikke noe særlig salg i den forbindelse. Han lager alt på oppdrag/bestilling og ofte har ikke turistene tid til å vente til han er ferdig.  

Dette blir det en forandring på nå, sier gullsmeden. I de nye, seks ganger så store lokalene i Gullichgården midt i Son sentrum, blir det plass til både bestillingsverk og ferdige smykker til” spontanhandlerne”. 

 Tomas setter aller mest pris på de lokale som kommer tilbake gang på gang. Han tar det som et enormt kompliment, det betyr jo at de er fornøyd med det han lager. Pluss at han mener det å være lokalpatriotisk er utrolig viktig og han vil alltid ha størst fokus på lokalbefolkningen. 

 IMG_7802 IMG_9258

 

Nye lokaler 

Smykkeverkstedet har nettopp flyttet fra 12 kvadratmeter til 70 da Tomas nylig tok over Gullich-gården i sentrum av Son. I den forbindelse fikk han lyst til å dedikere en vegg til fotokunst ved å holde separatutstillinger. Her får de stille ut i to måneder av gangen og booking kalenderen for 2020 er allerede fylt opp! Her er det en fin blanding av en god del proffe fotografer og noen dedikerte amatører, forteller Tomas.  

Skredder og syerske Grethe Engerud får også sin plass i det nye verkstedet. Et eget skap er dedikert til hennes produkter, hun lager mye spennende konstaterer Tomas. Mest i fiskeskinn og rettet i stor grad mot kvinner, men hun har også laget noen maskuline produkter som Tomas synes er kult å ha i verkstedet.  

Verkstedet er innredet med så få nye gjenstander som mulig, det han har måttet handle inn, har han kjøpt på Finn. Ellers har han resirkulerte materialer, som gjenbruk av de gamle skiltene fra 15 år tilbake, de er nå dekor inne i verkstedet. Tomas synes det er gøy å ta vare på gamle gjenstander og å skape nytt liv i demHan har laget kaffebord av den ene halvparten av den gamle gullsmeddisken, den andre halvparten har han laget som kundebehandlingsdisk.  

Denne flyttingen har åpnet for muligheten til å ikke bare lage smykker på bestilling, som han gjorde tidligere. Nå har han plass til noen utstillingsmontre der han kan stille ut et utvalg av de mest etterspurte variantene han har laget. Tomas vil selvsagt fortsette å lage smykker på bestilling, men han setter pris på at muligheten nå har åpnet seg for også å ha en mindre kolleksjon til salgs for “spontanhandlerne 

IMG_2954 

 

Hvilke aktiviteter kan Tomas anbefale i Son? 

Familien bruker mye båt om sommeren til fisking og campingturer på øyene i nærheten. Han mener det er litt flaut å innrømme at de bodde her i 17 år før de skaffet seg båt. Riktignok ble det kun en jolle som ikke egner seg til turer nedover sørlandskysten, men helt super til å komme seg rundt i nærområdet. Han forteller videre at Son er helt fantastisk vakker fra kysten og ser totalt annerledes ut enn ellers. Har man ikke båt selv, ønsker Tomas å fremme et båtprosjekt som heter "Koggen". Om sommeren ligger denne båten ved brygga rett ved Kystkultursenteret og tilbyr å ta med folk på småturer Son’s bukta. Man lager rett og slett bare en avtale direkte med skipperen, han er alltid i nærheten. Man betaler kun et lite symbolsk beløp, slik fungerer det som et lavterskeltilbud til småbarnsfamilier og folk som ikke har båt.   

 

Ting å gjøre