Naturopplevelser i Vestby

Naturopplevelser

Gratis. Stimulerende. Godfølelse. Sunt.
Vestby er sjø, skog, vandring, sykling, padling, seiling, bading og svømming.

 

 

Trenger du inspirasjon til aktiviteter i naturen? 

Visste du at i Vestby kan du oppleve både alper og riviera? Kanskje du ønsker deg en litt annerledes og variert tur destinasjon? Vestby kan by på mange fine turer med topper, kulturopplevelser langs stien og fjorden rett ved. Her er det et rikholdig utvalg av turstier som passer for alle former og aldere. Kyststien er blant strekkene som er et veldig populært turmål. Den kan du egentlig gå så langt du har kapasitet til.

Om du ikke er så glad i å gå, kan Vestby skilte med andre naturopplevelser også. Kanskje du foretrekker å padle i kajakk langs kysten og oppleve små idylliske laguner og skjulte strender? Eller kanskje du ønsker deg en enkel tur med barnevogn fra Son til Hølen? Flere av stiene passer også godt til sykkel. Mange synes det å spille Geocaching er en fin måte å komme seg ut på. Og hvorfor ikke, morsomt for både store og små. 

Kjøvangen med utsikt mot SonKjøvangen med utsikt mot Son

1. Opplev kysten fra kajakk

Det er flere litt bortgjemte perler i skjærgården. Nærmeste øy er Saueholmen, rett utenfor sentrum. Her er det flere små sandstrender, viker, laguner og svaberg. Det er også en liten utedo på øya og det er muligheter for å sette opp telt. 

Hulvika er veldig fin å besøke padlende, her er det vanskelig å komme seg til med båt siden det er fullt av gule badebøyer i bukta. Denne vika ligger veldig skjermet og er dermed godt egnet for barnefamilier, mange legger også dykketuren hit.

Kjøvangen er også en strand som er fin å utforske med kajakk, her er det både sandstrand og svaberg.

Lei en kajakk hos CampSoon

 

Kajakk-tur i lagunenPadletur mellom holmer og skjær utenfor Son

2. Kyststien

Visste du at deler av Kyststien er utbedret og bygget av sherpaer fra Nepal? Faktisk blir deler av stien nå kalt "sherpastien", de bygget sti og trapper ved bruk av kun naturstein fra området. Kyststien kan oppleves gjennom Hvitsten, Son og Ramme gård. Her er det mange vakre opplevelser langs kuperte og varierte stier og veldig lite trafikkerte veier. 

Her er det strekk for sykling så vel som for rullestol, så dette er turstien for alle nivåer. 

Gå til siden om Kyststien.

 

Kyststien i SonGodt merket og lett å finne frem

3. Rundtur Son - Hølen

Denne turen blir kalt en "urban byvandring" og starter du i Son sentrum, kan du gå til Hølen langs Såna elven og legge tilbaketuren til stien som ender opp i litt ulendt terreng gjennom Deør Skog. 

Hold øynene åpne for langs denne stien passerer du en del hytter og hus samt et gammelt båtbyggeri. Broene i området er unike og bør oppleves. De representerer et stort spenn i både tidsrom for bygging og av type, de er faktisk unike på landsbasis. Både Hølen og Son har også en interessant historie fra 1500/1600-tallet. Vel verdt å sette seg inn i om man er glad i historie. 

Såna elven ble blant annet brukt til tømmerfløting ned til Son, der tømmeret så ble lastet om bord i skuter for å fraktes videre. 

Tips: Stikk innom Hølen bokkafé, et familievennlig serveringssted som også driver med teateraktiviteter, bokutlån og handel.

 

 

Såna-elven i HølenSåna - elven mellom Hølen og Son - jungel!

4. Geocaching

Det er mange entusiastiske geocachere rundt om i verden. Det har regelrett blitt en trend og i Vestby er det mange steder man kan spille dette med hele familien. Mange bruker det som et bevisst tiltak for å komme seg ut og oppleve noe nytt samtidig. Det er en fin måte å kombinere eventyrlyst med det å bevege seg, sunt og underholdende samtidig. Dette er en global aktivitet som man faktisk kan gjøre hvor som helst og når som helst. 

 

Vardåsen i Son
Skog og sjø i ett

5. Ødemørk og Eventyrstien

Ødemørk er kjent for den flotte og trolske naturen. Her finner du også Ødemørkstua som er åpen søndager der du kan kjøpe kaffe og vaffel. Det er også muligheter for å grille på grillplassen og man kan søke ly i en gapahuk. Eventyrstien er en fin stisløyfe der du kan bevege deg mellom Ishavet naturreservat og den trolske stemningen denne skogen innbyr til. Når du kommer til Ishavet naturreservat kan du nyte den praktfulle utsikten over myrområdet. I den østlige delen av Eventyrskogen mot Breimåsan går du forbi mørke urer og storslagne gamle osper. 

Begrepet Eventyrskog kommer fra den trolske stemningen silhuetter av skog som kronglefuruer og Skjørtegran kan skape i kombinasjon med myr og til tider bratt og ulendt terreng. 

Gå til siden om Ødemørk og Eventyrstien.

 

ØdemørkFin rasteplass

6. Vardåsen 

Dette er en rundtur med spennende natur, sjøutsikt fra toppen og gamle kulturspor. Toppen av Vardåsen er på hele 116 meter over havet, det er relativt krevende å gå opp da stien er relativt kupert. Men naturen her er virkelig vel verdt turen. På forskjellige steder kan du nyte utsikt over flere av øyene i skjærgården, som Tofteholmen, Ranvikholmen og Mølen. Disse øyene er vulkanske og kan by på en ganske så unik flora og fauna. 

Vardåsen har fått navnet sitt på bakgrunn av alle varslingsvardene som er lokalisert nær toppen av Vardåsen. Føler du deg ekstra sprek kan det anbefales å klatre opp steinrøysen til topps. Herfra kan du på en klar dag se helt til Holmenkollen i nordvest og langt inn i Sverige mot øst. Avslutningsvis kan du vurdere å ta en avstikker til Kjøvangen brygge og badestrand for et forfriskende bad.  

Gå til siden om Vardåsen.

Stranden i HulvikaFriskt og fint badevann

robåt-solnedgang

Naturopplevelser

Les mer om hva du kan få med deg: